Jak se obléci na běhání v chladném počasí? Výběr běžeckého termoprádla krok za krokem

Milujete běhání, ale v zimě se vám hůř hledá motivace a nechce se vám ven do chladného počasí? Co když ale problém není tam venku. Jak totiž říkají seveřané: Neexistuje špatné počasí, jen špatné vybavení. S tím správným zima nebude překážkou. Jaké tedy vybrat?

Pokud jste ještě neobjevili kouzlo kvalitního termoprádla, věřte, že tento vynález změní váš vztah k zimě a začnete si užívat veškeré zimní aktivity jako nikdy předtím. Včetně zimního běhání!

Funkce

Termoprádlo je druh funkčního prádla, které výborně odvádí vlhkost a zároveň izoluje tělesnou teplotu – jinými slovy udržuje vás při fyzickém výkonu v suchu a v teple. Od klasického funkčního prádla se termoprádlo liší vyšší hřejivostí, kterou může dodat buď příměs Merino vlny, vyšší gramáž nebo struktura úpletu.

V praxi to znamená, že při sprintu do kopečka nebudete mít nepříjemný mokrý pocit, a když na pár minut zastavíte, abyste se vydýchali nebo protáhli, neprochladnete.

Materiál

Ideální volbou materiálu pro oblečení na běh v zimě je prodyšné syntetické vlákno v kombinaci s hřejivou přírodní vlnou. Mezi syntetickými vlákny vyniká svými vlastnostmi polypropylen Moira, který je až 10x méně nasákavý než polyester a dokáže tak odvést neuvěřitelné množství potu od těla na povrch vlákna.

Přírodní Merino vlna se postará o hřejivost a tepelnou izolaci, zároveň má antibakteriální účinky a dobře odolává zápachu i několik dní. U vlny je ale důležité to, aby nekousala. Ujistěte se, že výrobce uvádí jemnost vlákna v mikronech – čím nižší číslo, tím jemnější vlna. V Moiře používáme jednu z nejjemnějších vln na trhu o síle 16,5 mikronu.

Vrstvení

Výhodou termoprádla je, že jeho funkční vlastnosti se „vejdou” do poměrně tenkého kousku oblečení, a vy tak nemusíte sportovat v silných svetrech a objemných bundách. Správným vrstvením termoprádla navíc získáte synergii jeho funkcí. Jeho další výhodou je to, že můžete počet vrstev během dne upravovat podle potřeby.

Základní vrstva

Jako základní vrstvu zvolte funkční triko a spodky, které dobře odvádí tělesnou vlhkost od pokožky. Podle toho, jak velká vám bývá zima, můžete tuto základní vrstvu volit bez vlny nebo s vlnou.

Střední (izolační) vrstva

Střední vrstva má za úkol především dobře izolovat teplo, zároveň by ale měla být i prodyšná a odvádět pot. Vyhněte se bavlně, která absorbuje hodně vlhkosti. Pokud totiž v mokrém triku či mikině zastavíte a klesne vám tepová frekvence, rychle v zimním počasí prochladnete. Opět raději sáhněte po kombinaci Moiry a Merina v silnější gramáži (od 300 g/m2), případně po fleecové mikině nebo Merino svetru.

Vnější vrstva

Vnější vrstva by měla být větruvzdorná a nepromokavá, aby vás chránila před sněhem, deštěm a větrem. Zároveň musí být prodyšná, abyste se při intenzivním běhu nepotili víc, než je nutné. Volte proto bundu a kalhoty z materiálu Gore-Tex nebo podobných.

Když jdete v zimě sportovat, je nutné počítat s tím, že se postupně zahřejete vlastní aktivitou. Proto se nebojte, pokud vyjdete z domu a je vám trošku zima. Je lepší začít s méně vrstvami, abyste se nepřehřáli, a případně se zahřát pohybem, kdyby vám začínalo být chladno.

Střih a velikost

Pro správnou funkčnost vám musí termoprádlo dobře padnout. Nemělo by být příliš těsné, aby neomezovalo v pohybu, ani moc volné, aby zajistilo dobrou termoizolaci. Správná velikost přiléhá na tělo, ale nikde netlačí a neškrtí. Při nákupu termoprádla se opravdu vyplatí změřit své míry a porovnat je s těmi, které udává výrobce.

Běh se psem

Pokud jste zvyklí běhat se psem, tak už asi vše potřebné víte. Pokud ne, tak si pamatujte, že i běh se psem má pár dobrých pravidel, které je dobré dodržovat, aby se běhalo dobře vám i jemu. Potřebujete následující: – dobré vodítko, – postroj nebo kšíry, – oblečení na zimu pro psy – ač se to nezdá, tak i psům může být zima a mohou se nachladit. Zvlášť těm krátkosrstým. Stejně jako vy tak i on musí začít postupně. Nepřetrénovat je základ. Je dobré zapracovat na základních povelech, aby věděl, kam má zahnout, že se nemá zastavit někde čuchat a sehrát se v rychlosti běhu. Více profiu běhu se pak říká canicross a dá se s ním i běhat závody.

Doplňky

Říká se, že hlavou uniká nejvíce tělesného tepla. Pravda ale je, že teplo jednoduše uniká jakoukoliv částí těla, která je odkrytá. Čepice nebo čelenka s příměsí Merino vlny ochrání čelo i uši. Skvělým doplňkem je tubus, který můžete využít místo šály, čepice nebo kukly.

Stejně jako na zasněženou vozovku nevyjedete na letních kolech, ujistěte se, že máte vhodnou běžeckou obuv s podrážkou, která na sněhu a ledu neklouže. Do bot si pořiďte teplejší funkční ponožky nebo podkolenky s dobrým odvodem vlhkosti a s příměsí Merino vlny, která zahřeje.

A protože je v zimě méně světla, je dobré používat reflexní prvky, ať už přímo na oblečení nebo ve formě pásků na ruku, případně blikající světlo podobné tomu na kolo.

Po pár výbězích budete sami nejlépe vědět, v jaké kombinaci oblečení se vám běhá nejlépe. Důležité je, že díky termoprádlu nemusíte svůj běžecký režim omezovat ani v zimních měsících. A každý, kdo to zkusil, potvrdí, že běhání ve sněhu má své kouzlo!

Zaregistrujte se v našem e-shopu

Dozvíte se o akcích a slevách jako první

Informace o nových produktech

Historie objednávek a faktur

Vyrobeno a navrhnuto v České republice

Unikátní patentované vlákno Moira

O našich materiálech

Doprava zdarma od 1999 Kč

25 značkových prodejen v ČR

Seznam prodejen