Jak se správně obléci na běžky

Aby se vám pohodlně hýbalo, abyste se zbytečně nepotili, aby vás nezábly ruce a nohy… Obléknout se správně na běžky není jen tak. Se správně zvolenou výbavou ale zůstanete v suchu a v teple jak při stoupání stromečkem, tak když se zapomenete nad mapou.

Oblečení na běžecké lyžování musí být tenké, aby poskytlo dostatečnou volnost v pohybu, ale zároveň hřejivé, aby v chladném prostředí fungovalo i při velkých rozdílech ve vaší tepové frekvenci. Klíčem k tomu, abyste na běžkách nenastydli, je funkční prádlo ze správných materiálů a jeho správné vrstvení. Jak tedy na to?

U výběru materiálu se řiďte tímto základním pravidlem: Při aktivitách, kdy se více potíte (běh na lyžích, klasický běh), je výhodnější čistý polypropylen, případně polypropylen s nízkým podílem vlny. Při nižší fyzické zátěži (zimní turistika, sjezdové lyžování) může být podíl vlny vyšší, případně se hodí i oblečení celovlněné. A teď konečně k vrstvení.

ZÁKLADNÍ VRSTVA

Jako základní vrstvu zvolte funkční triko a spodky, které dobře odvádí tělesnou vlhkost od pokožky. Ideálním materiálem je polypropylenové vlákno Moira, které je až 10x méně nasákavé než polyester. Dobrou volbou na zimu je i kombinace vlákna Moira s jemnou ovčí vlnou Merino, která má skvělou hřejivost a antibakteriální vlastnosti. Díky nim vydržíte svěží i na vícedenních běžkařských výpravách.

Tip: Pokud vám 100% vlna přímo na těle není příjemná, zvolte trika z řady MERINO MOIRA® – Light. Z vnitřní strany se vás bude dotýkat hebké vlákno Moira, zatímco Merino vlna hřeje ze strany vnější.

STŘEDNÍ VRSTVA

Střední vrstva má za úkol především dobře izolovat teplo, zároveň by ale měla být i prodyšná a odvádět pot. Vyhněte se bavlně, která absorbuje hodně vlhkosti. Pokud totiž v mokrém triku či mikině zastavíte a klesne vám tepová frekvence, rychle v zimním počasí prochladnete. Opět raději sáhněte po kombinaci Moiry a Merina v silnější gramáži z řad MERINO MOIRA® – Medium/Heavy, případně po fleecové mikině nebo Merino svetru.

VNĚJŠÍ VRSTVA

Vnější vrstva by měla být větruvzdorná a nepromokavá, aby vás chránila před sněhem, deštěm a větrem. Zároveň musí být prodyšná, abyste se při výstupech nepotili víc, než je nutné. Volte proto bundu a kalhoty z materiálu Gore-Tex nebo podobných.

CHRAŇTE HLAVU A KONČETINY

Rozhodně nesmíte zapomenout chránit před zimou ani ruce, nohy a hlavu. U rukavic si hlídejte nejen zateplení, ale i odolnost materiálu vůči opotřebení kvůli tření o hůlky. Čepice nebo čelenka s příměsí Merino vlny ochrání čelo i uši. Thermo ponožky z polypropylenu Moira dobře odvedou nežádoucí vlhkost a udrží nohy v teple. Pokud jste zmrzlíci, pořiďte si funkční ponožky s Merinem z řad THERMO nebo ARKTIDA.

 

Teď už snad víte, co si vzít na běžky, abyste se v suchu, teple a pohodlí mohli plně soustředit jen na svůj sportovní výkon a pohledy na zasněženou krajinu.

Zaregistrujte se v našem e-shopu

Dozvíte se o akcích a slevách jako první

Informace o nových produktech

Historie objednávek a faktur

Vyrobeno a navrhnuto v České republice

Unikátní patentované vlákno Moira

O našich materiálech

Doprava zdarma od 1999 Kč

25 značkových prodejen v ČR

Seznam prodejen