Co je funkční prádlo I. – Jak být v suchu a v teple

V dnešním článku to vezmeme pěkně od základů. Dozvíte se, co je úkolem funkčního prádla, v jakých situacích vám dokáže zlepšit (a v jakých dokonce zachránit) život a nakonec také, co funkční prádlo spíše není.

Představte si, že běžíte, jedete na kole nebo zdoláváte náročnější kopec. Je horký letní den, teploty atakují 30 stupňů a vy se při fyzické aktivitě potíte. Tričko navlhne potem, což vám ale nevadí, protože díky tomu vás příjemně ochlazuje. Pak ale zastavíte. Zajde sluníčko. Najednou cítíte, že dokonce trochu profukuje. Klesne vám tepová frekvence a v tom stejném mokrém tričku, ve kterém jste se ještě před chvilkou cítili dobře, je vám najednou pěkná zima.

Už se vám někdy něco podobného stalo? Pokud ano, pravděpodobně jste na sobě neměli funkční prádlo.

FUNKCE = odvod vlhkosti + termoizolace

Úkolem funkčního prádla je odvádět tělesnou vlhkost a zároveň udržovat příjemnou teplotu. Když se nad tím zamyslíte, jde do jisté míry o protichůdné procesy a vytvořit oblečení, které toto dokáže, je tak trochu alchymie. S pomocí moderních materiálů a důmyslných technologií toho umíme dosáhnout, ale o tom si více povíme v samostatném článku.

Pro lepší pochopení si pojďme ukázat, jak funguje odvod vlhkosti a termoizolace ve třech různých podmínkách:

a) bez oblečení

Pot z kůže se přirozeně odpařuje, nebo, když je ho příliš, steče pomocí gravitační síly dolů. Jde o přirozený termoregulační mechanismus těla. V závislosti na tom, zda se zrovna hýbeme a jaké jsou povětrnostní podmínky, je nám buď teplo, nebo zima.

b) s nevhodně zvoleným oblečením

Materiál není dostatečně prodyšný a špatně odvádí vlhkost. My se pod ním o to více potíme, jsme mokří a v závislosti na vnějších vlivech nám je horko nebo zima. Další špatně zvolenou variantou jsou materiály, které mají příliš vysokou nasákavost. Ty sice pot odvedou z povrchu těla, ale nasáknou ho do sebe a v mokrém oblečení, které pomalu schne, nám není příjemně a může nám být zima.

c) s funkčním prádlem/oblečením

Kvalitní funkční prádlo tělesnou vlhkost nenasákne, ale odvede ji na povrch, kde se rychle odpaří. Zároveň zajišťuje dostatečnou tepelnou izolaci, abychom neprochladli. I během náročné aktivity tak zůstáváme v suchu a když zastavíme, není nám zima.

Proč je funkce důležitá?

Pokud jste zdravý člověk, který se věnuje práci, volnočasové nebo rekreačně sportovní aktivitě, bude pro vás funkční prádlo především otázkou většího pohodlí. Pokud trpíte na prochladnutí zad, ledvin nebo kloubů, případně máte citlivou pokožku, může jít i o zdraví. Věnujete-li se vrcholovému sportu nebo zátěžové profesi, dokáže funkční prádlo ovlivnit váš výkon. V extrémních podmínkách, jako je horolezectví nebo polární výpravy, ale může být otázkou života a smrti, protože snižuje riziko podchlazení. Funkční prádlo je tedy opravdu pro každého – většině lidí zlepšuje život, v některých případech ho ale může i zachránit.

Co funkční prádlo není?

Pojem funkční prádlo nemá ochrannou známku, a tak je volně k použití pro kohokoliv, kdo vyrábí oblečení. Na oblečení s tímto označením tak můžete narazit i v supermarketu. Nebude vás stát moc peněz, ale také nejspíš nebude příliš fungovat. Jak se v tom tedy vyznat? Není to snadné. To, že oblečení vyrábí známá sportovní značka, neznamená, že je funkční. To, že je na něm napsáno „funkční prádlo”, neznamená, že je funkční. Ale hlavně, pokud jste v něm mokří a je vám zima, rozhodně není funkční.

Jediná osvědčená rada je zkoušet a pokud se nechcete spálit, raději nakupujte u výrobce, který se specializuje přímo na tento typ oblečení. Jako třeba český výrobce funkčního prádla MOIRA.

Zaregistrujte se v našem e-shopu

Dozvíte se o akcích a slevách jako první

Informace o nových produktech

Historie objednávek a faktur

Vyrobeno a navrhnuto v České republice

Unikátní patentované vlákno Moira

O našich materiálech

Doprava zdarma od 1999 Kč

25 značkových prodejen v ČR

Seznam prodejen