Jaký je rozdíl mezi funkčním prádlem a termoprádlem?

Funkční prádlo, termoprádlo. Co vlastně tyto pojmy znamenají a jaký je mezi nimi rozdíl? Na jaké aktivity se hodí a kdy je nejlépe využijete? To vše se dozvíte v tomto článku!

Co je to funkční prádlo

Funkčního prádlo je druh oblečení, které díky kombinaci chytrých materiálů, sofistikovaných výrobních postupů a technologií výborně odvádí vlhkost a zároveň izoluje tělesnou teplotu. Jinými slovy – při fyzickém výkonu jakéhokoliv druhu vás udrží v suchu a v příjemné pocitové teplotě, abyste se nepotili víc, než je nutné, a zároveň abyste neprochladli.

Uplatnění

Díky tomu nachází funkční oblečení uplatnění nejen u sportovců, ale také jako zdravotní prádlo pro lidi s citlivostí na chlad nebo jednoduše pro lepší pocit všech, kdo chtějí zůstat v pohodlí a bez mokrých skvrn od potu po celý den.

Materiály

U funkčního prádla hraje hlavní roli prodyšnost a odvod vlhkosti, aby dobře sloužilo v letních teplotách a při intenzivní fyzické aktivitě. Bezkonkurenčním materiálem pro tento účel je patentované mikrovlákno Moira, které nasákne až 10x méně vlhkosti než polyester, je velmi odolné a výborně si rozumí s lidskou pokožkou.

Co je to termoprádlo

Obecně se dá říci, že termoprádlo je poddruh funkčního prádla, který je určený pro nošení v chladných podmínkách. Od „celoročního” funkčního prádla se liší vyšší hřejivostí, kterou může dodat buď příměs Merino vlny, vyšší gramáž nebo struktura úpletu.

Uplatnění

Termoprádlo využijete jako spodní vrstvu pod své běžné oblečení na každodenní nošení v zimě nebo jako hřejivou variantu funkčního prádla pro vaše oblíbené zimní sporty a aktivity v chladném prostředí. Podstatné je, že v termoprádle vám bude teplo, i když jste v chladnějším prostředí a příliš se nehýbete.

Materiály

Termoprádlo často kombinuje funkční syntetický materiál s přírodní Merino vlnou, která má dobrou hřejivost a navíc je antibakteriální, takže zůstanete svěží i po několikadenním nošení. Při síle vlákna 16,5 mikronu navíc Merino vlna nekouše ani nedráždí pokožku.

Funkční prádlo a termoprádlo tedy nejsou dvě odlišné kategorie, termoprádlo je jednoduše řečeno zimní variantou funkčního prádla. Oba druhy oblečení by měly poskytovat dobrý odvod vlhkosti, prodyšnost a tepelnou izolaci, u termoprádla je pak zvýšený důraz kladen právě na izolaci tepla a vyšší hřejivost. Oba typy prádla se dají využít jak na sport, tak na každodenní nošení pro větší tepelný komfort.

Funkční oblečení je skvělou investicí do vašeho šatníku. Bohužel ne všechno, co se prodává pod pojmy funkční prádlo nebo termoprádlo, opravdu splňuje vlastnosti popsané výše. Nakupujete proto jen u značek, kterým důvěřujete.

Zaregistrujte se v našem e-shopu

Dozvíte se o akcích a slevách jako první

Informace o nových produktech

Historie objednávek a faktur

Vyrobeno a navrhnuto v České republice

Unikátní patentované vlákno Moira

O našich materiálech

Doprava zdarma od 1999 Kč

25 značkových prodejen v ČR

Seznam prodejen