Co je funkční prádlo II. – alchymie funkce

V minulém článku jsme si vysvětlili, co má funkční prádlo umět a v jakých situacích vás podrží. I to, že jeho vývoj je tak trochu alchymie. Fascinující svět materiálů, zón, struktur, střihů, testování… A právě do něj vás dnes necháme nahlédnout!

Připomeňme si, že úkolem funkčního prádla je odvádět tělesnou vlhkost a izolovat teplo. Tedy něco pustit ven a něco naopak udržet pod oblečením. Pokud si říkáte, že jde vlastně o protichůdné procesy, máte naprostou pravdu.

Jak tedy vyrobit oblečení, které vám zajistí pohodlí během jakékoliv aktivity od pobíhání za dětmi až po extrémní sporty? Neexistuje na to není žádná zázračná univerzální formulka. Jde o komplexní chápání toho, jak funguje lidské tělo, jak se chovají různá textilní vlákna a spousta hodin fyziky k tomu.

My v Moiře se právě tímto zabýváme už více než tři dekády a dnes se vám pokusíme vysvětlit, s jakými poznatky pracujeme, a jak se promítají do našich produktů – vašeho oblečení.

Funkci, tedy správný odvod vlhkosti a termoizolaci, tvoří kombinace několika aspektů. V Moiře jim říkáme „5D”.

„5D“ funkčního prádla

1. materiál

Existuje jich nespočet a neustále vznikají nové. Základní dělení je na materiály přírodní a syntetické. Každý má své unikátní vlastnosti – mimo jiné samozřejmě různou savost a schopnost izolovat teplotu, což je pro nás zásadní.
V nabídce Moiry narazíte na více typů materiálů, vyniká mezi nimi ale patentované polypropylenové (PP) vlákno, na které spoléháme téměř od samého počátku pro jeho optimální kombinaci vlastností. Které vlastnosti to jsou?

  • Je až 10x méně nasákavé než polyester.
  • Výborně si rozumí s lidským tělem.
  • Dělají se z něj například cévní náhrady a není na něj známá žádná alergická reakce.
  • Je hygienický – nepodporuje růst bakterií ani plísní a díky mírně negativnímu elektrostatickému náboji nepřitahuje prach.
  • Je extrémně odolný, patří mezi nejpevnější (ale zároveň nejjemnější) vlákna.

2. kombinace materiálů

Tady teprve začíná ta zmíněná alchymie. I stejný materiál od různých výrobců může mít různé parametry, například jemnost nebo počet vláken v přízi. Jak tedy poznáme ten nejlepší? Na začátku procesu máme jasnou představu, jak se má materiál pro danou funkci chovat. A pak už nezbývá, než zkoušet, vyrábět a testovat. Podle toho, co od daného kousku potřebujeme (například vyšší hřejivost nebo elasticitu), můžeme polypropylen kombinovat s dalšími materiály – například merinem, modalem nebo elastanem.

3. struktura a pletiny

Pomocí struktury úpletu se dá „kouzlit” ještě důmyslněji. Představte si trojrozměrnou pleteninu o několika různě konstruovaných vrstvách, díky kterým dokážeme zvětšit či naopak zmenšit plochu, kterou úplet přiléhá na tělo. Např. řady Ultralight přiléhá na tělo jen ze 30 %! Proto je tak skvělá na horké letní dny.
A to není vše. Zásadní roli při tepelné izolaci hraje vzduch. Podobně jako nás v noci nehřeje přikrývka samotná, ale vzduch, který ohříváme teplotou vlastního těla, se izolační schopnosti vzduchu využívají i ve funkčním prádle. Ve struktuře pleteniny lze vytvořit vzduchové kapsy, které pomáhají izolovat teplo a zároveň díky nim tkanina rychleji schne.

4. ZÓNY

Aby toho nebylo málo, pomocí tzv. zón s různou strukturou pleteniny umíme dokonce získat různé funkce na různých místech na těle – například lepší odvětrávání v podpaží či na zádech a více savosti a zateplení v bederní části, aby bedra neprochladla. Zóny můžete vidět i pouhým okem například na prádle z řady X-compact.

5. střih

Střih funkčního oblečení je velmi důležitý a má vliv na jeho správné fungování. Rozšířeným mýtem je, že čím těsnější, tím lepší. Funkční prádlo by mělo přiléhat na tělo, nicméně musíte se v něm cítit pohodlně a v žádném případě nesmí omezovat pohyb.

Díky tomuto know-how dnes umíme vytvořit oblečení takřka na míru pro nejrůznější druhy aktivit, stupně fyzické zátěže, roční období, stavbu těla a dokonce i pro specifické profese. A věříme, že i pro vás a vaše blízké!

Zaregistrujte se v našem e-shopu

Dozvíte se o akcích a slevách jako první

Informace o nových produktech

Historie objednávek a faktur

Vyrobeno a navrhnuto v České republice

Unikátní patentované vlákno Moira

O našich materiálech

Doprava zdarma od 1999 Kč

25 značkových prodejen v ČR

Seznam prodejen