5 rad, jak prát funkční prádlo

Aby si zachovalo svoji funkčnost a dlouhou životnost, vyžaduje funkční a sportovní oblečení trochu jinou péči než vaše běžné oděvy. Naštěstí to není nic složitého, stačí dodržovat pár základních doporučení. A nestříhat cedulky.

1. Čtěte cedulky

Taky hned odstříháváte z oblečení cedulky? U funkčního oblečení si je raději dobře přečtěte a pokud vás škrábou, po odstřihnutí si je schovejte nebo vyfoťte. Obsahují totiž důležité informace a pokyny, jako je doporučená teplota vody při praní (u většiny funkčního prádla je to 30 nebo 40 °C), typ pracího prostředku nebo pokyny k sušení.

2. Používejte jemný prací prostředek

Agresivní prací prostředky mohou funkční prádlo poškodit. Používejte proto jemné prací prášky nebo gely. Na trhu jsou i prostředky určené přímo pro sportovní oblečení. Vyhněte se použití aviváží a změkčovadel. Nejen že nejsou pro praní sportovního oblečení potřeba, ale mohou navíc snížit jeho prodyšnost a další funkční vlastnosti. Stejně tak není vhodné používat bělidla.

3. Zamezte mechanickému poškození

Pěkný vzhled si vaše funkční prádlo udrží déle, když ho budete prát naruby. Eliminujete tak riziko, že se lícová strana zatrhne o pračku nebo jiné oblečení. Pro ještě lepší ochranu ho můžete prát ve speciální prací síťce nebo pytli.

4. Sušte na vzduchu

Většina funkčního oblečení by se měla sušit na vzduchu, aby se zabránilo  jeho sražení a aby si zachovalo své funkční vlastnosti. Vyhněte se používání sušičky, protože teplo může poškodit látku a snížit funkčnost materiálu. Rozhodně do sušičky nepatří vlna a elastické oblečení.

5. Nežehlete

Sportovní a funkční oblečení naštěstí většinou nevyžaduje žehlení. Pokud by vás to ovšem napadlo, i tady platí, že by teplota může mít vliv na funkčnost vašeho prádla a mohlo by se dokonce spálit.

Správná péče o funkční oblečení se rozhodně vyplatí i proto, že jeho pořizovací cena je oproti běžným oděvům o něco vyšší. Odmění se vám ale pěkným vzhledem a dlouhotrvající funkcí. U funkčního oblečení Moira si dokonce troufáme říct, že díky jemným, ale vysoce pevným polypropylenovým vláknům vám vydrží při správné péči prakticky napořád!

Zaregistrujte se v našem e-shopu

Dozvíte se o akcích a slevách jako první

Informace o nových produktech

Historie objednávek a faktur

Vyrobeno a navrhnuto v České republice

Unikátní patentované vlákno Moira

O našich materiálech

Doprava zdarma od 1999 Kč

25 značkových prodejen v ČR

Seznam prodejen